Bij het IPPOO word je geholpen door Ella van Ginneken of Jannie Wouters, deskundigen op gebied van onderwijs en maatschappelijk werk. Vragen kunnen anoniem gesteld worden, zonder direct de school en je kind erbij te betrekken.
Zij denken mee door:
Informatiepunt Passend Onderwijs voor Ouders
Bel of mail met vragen voor het IPPOO:
T 033 3030488
E ippoo@swvdeeem.nl
Telefonisch spreekuur (na telefonisch contact kunt u een afspraak maken):
Maandagmiddag: 13:30 uur – 16:00 uur
Donderdagochtend: 09:00 uur – 12:00 uur
Adres: Burgemeester de Beaufortweg 16 in Leusden
Het IPPOO is gesloten tijdens de schoolvakanties van het basisonderwijs.
Passend onderwijs heeft als doel: zorgen dat elk kind het onderwijs krijgt dat bij deze leerling past. En dan graag zo dicht mogelijk bij huis. Passend onderwijs wil daarom het liefst dat elke leerling, eventueel met extra ondersteuning, onderwijs kan volgen op een reguliere basisschool.
Natuurlijk blijft het speciaal (basis)onderwijs bestaan, maar als passend onderwijs goed werkt, hoeven daar minder leerlingen naartoe. Een ander belangrijk doel van passend onderwijs is: zorgen dat er geen leerlingen meer thuiszitten!
Als ouder ken je je eigen kind het beste. Je hebt vast een voorkeur voor een school. Als ouders heb je keuzevrijheid, maar moet je wel tien weken, voorafgaand aan het nieuwe schooljaar of dat je kind vier wordt, je kind aanmelden bij een de school naar keuze.
Heeft jouw kind meer ondersteuning nodig door bijvoorbeeld ziekte, een handicap of specifieke onderwijs- of ondersteuningsbehoeften dan kan de schoolkeuze beperkter zijn. Vooraf aan de keuze kunnen ouders het ondersteuningsprofiel van de school raadplegen. Deze staat in de schoolgids of op de website van de school. In het ondersteuningsprofiel lees je wat een school kan bieden aan onderwijs en extra ondersteuning. Bij de keuze van de school is het vooral belangrijk dat ouders in gesprek gaan met de directie van de school. Geef aan wat je denkt dat jouw kind extra nodig heeft om zich te kunnen ontwikkelen om ook samen tot een passend onderwijsaanbod te komen.
Met vragen over de schoolondersteuningsprofielen van scholen kan je terecht bij het Informatiepunt Passend Onderwijs voor ouders.
Kinderen met een auditieve beperking komen in aanmerking voor cluster 2 onderwijs. SWV de Eem werkt samen met de instelling Auris. Meer informatie over aanmelding rondom cluster 2 vind je op de website van Auris.
Wanneer het vermoeden bestaat of bekend is dat je kind een visuele beperking heeft, kan je jouw kind aanmelden bij een voorziening voor cluster 1 onderwijs en ondersteuning. Dit is Bartiméus, een landelijke instelling voor kinderen met een visuele beperking. Na aanmelding zal Bartiméus op basis van de landelijke toelatingscriteria beoordelen of je kind recht heeft op een arrangement.
Een passend arrangement kan zijn:
Meer informatie over aanmeldingen rondom cluster 1 vind je op de website van Bartiméus.