Site pictogram SWV de Eem

Terugblik: Ouderavond ‘Kind & Brein’

Het kinderbrein –  de invloed van ouder en omgeving

Voor ouders met kinderen op de basisschool in regio de Eem organiseerde SWV de Eem 14 november een informatie bijeenkomst over het kinderbrein. In Flint Amersfoort kwamen zo’n 800 ouders en onderwijs- en zorgprofessionals bijeen. Sprekers waren Patrick de Zeeuw en prof. Dr. Dick Swaab.

Na het welkomstwoord door Brigitta Gadella, directeur van SWV de Eem, gaf zij het woord aan Patrick de Zeeuw, universitair docent bij de sectie Ontwikkelingspsychologie van de Universiteit Utrecht. Hij is trainer bij de Balans Academy en als gezondheidszorgpsycholoog verbonden aan het Ambulatorium. In zijn onderzoek richt hij zich op de interactie tussen kindfactoren en omgevingsfactoren bij het ontstaan van ADHD en gedragsproblemen.

De prikkels van gamen

Patrick de Zeeuw nam het publiek mee in de wereld van Jonas, een 9-jarige jongen met ADHD. De Zeeuw liet de zaal ervaren wat prikkels met Jonas doen, hoe hij logischerwijze daarop reageert en wat het effect van gamen is op een ‘ADHD brein’.  Aan de hand van voorbeelden gaf De Zeeuw aan wat de impact van beloningsgedrag door ouders en begeleiders is op kinderen zoals Jonas.

De invloed van ouder en omgeving

Keynote spreker van de avond was prof. Dr. Dick Swaab, bekend van zijn boeken ‘Wij zijn ons Brein’ en ‘Jij bent je brein’ en het recentelijk gepubliceerde ‘Het creatieve brein’. Tijdens de avond vertelde hij hoe de omgeving bijdraagt aan de unieke ontwikkeling van ieder brein. De rol die ouders en onderwijsprofessionals in de ontwikkeling van het brein van een kind spelen maakte hij duidelijk aan de hand van wetenschappelijke onderzoeken in combinatie met praktijkvoorbeelden.

Brigitta Gadella kijkt terug op een succesvolle bijeenkomst. “Een veel gehoord motief van ouders om naar deze bijeenkomst te komen was ‘Informatie ophalen over hoe het beste met mijn kind om te gaan’.  Een behoefte die ik ook hoorde onder de aanwezige onderwijs- en zorgprofessionals in de zaal. Patrick de Zeeuw en Dick Swaab zijn er vanavond zeker in geslaagd ons meer inzicht te geven in het brein van een kind. Een inzicht dat zowel ouders als professionals een stap verder kan zetten in hun omgang met kinderen met gedrags- of leerproblemen.”

Mobiele versie afsluiten