
Vergoeding bij Ernstige Enkelvoudige Dyslexie
Er komen bij het Informatiepunt Passend Onderwijs voor Ouders (IPPOO) regelmatig vragen binnen over dyslexie. Voor ouders is het niet altijd duidelijk wanneer er sprake is van een vergoeding voor de behandeling.
Onderzoek en behandeling van dyslexie worden niet standaard vergoed. Dit is alleen het geval bij ‘Ernstige Enkelvoudige Dyslexie’. Enkelvoudig betekent dat het kind naast de dyslexie geen ggz-stoornis, beperking of andere taal- of leerstoornissen heeft die belemmerend zijn voor dyslexieonderzoek en/of –behandeling.
Voor kinderen die andere problemen hebben naast de dyslexieklachten (bijvoorbeeld ADHD of een spraak- taalstoornis), is een intensiever behandeltraject nodig. In deze gevallen wordt eerst de bijkomende stoornis of beperking behandeld voordat een kind in aanmerking komt voor een behandeling van Ernstige Enkelvoudige Dyslexie. Als voorbeeld kunt u denken aan medicatie bij ADHD: dan zijn de symptomen van ADHD verminderd en kunnen de lees- en spellingproblemen daar niet meer het gevolg van zijn.
Download de criteria voor onderzoek en behandeling van Ernstige Enkelvoudige Dyslexie, PDF
Bij vragen kunt u altijd bellen met het Informatiepunt Passend Onderwijs voor Ouders.