Site pictogram SWV de Eem

Analyse Tool dyslexie 2023

SWV de Eem heeft de rol als Poortwachter op zich genomen voor de route van Ernstige Dyslexie. Wij willen er samen voor zorgen dat kinderen die dit nodig hebben, de zorg kunnen krijgen die er is in de regio. Hiervoor werken met wij een Tool dyslexie en halen wij jaarlijks cijfers op om grip te houden op de verwijzingen.

De afgelopen maanden is er gekeken naar de ontwikkelingen in het jaar 2023. We zien een stijging in onze verwijzingspercentages. De afgelopen drie jaar liet onze regio een verwijzingspercentage van rond de 7% zien. Dit jaar zitten we op 9 %. Echter, er is ook een stijging te zien in het aantal goedgekeurde dossiers. Wij vermoeden dat de protocol wijziging van 1 januari 2022 (van Ernstige Enkelvoudige Dyslexie naar Ernstige Dyslexie) en de effecten van het thuisonderwijs hier een verklarende factor in zijn.
Het afgelopen jaar is er gewerkt aan het verkrijgen van meer inzicht, zodat we meer grip kunnen houden op ernstige dyslexie in onze regio. Door de nauwe samenwerking met Lexima (zij bieden het programma Bouw! aan voor de scholen van SWV de Eem) en de gemeenten die gebruik maken van onze tool, weten wij nu beter welke gemeenten en scholen ondersteuning nodig hebben.

Voor het kalenderjaar 2024 zal de ondersteuning vanuit het SWV en Lexima nog verder geïntensiveerd worden en gaan we verdere stappen zetten om die leerlingen te bereiken die nu onvoldoende bereikt worden. Er ligt al een mooie basis waar we trots op mogen zijn. Er blijven echter ontwikkelkansen en mogelijkheden die verder uitgediept kunnen worden. Via de nieuwbrieven van de Poortwachter en Bouw! kun je het hele jaar door volgen welke stappen er gezet worden en wat daar de opbrengsten van zijn.

Mobiele versie afsluiten