Site pictogram SWV de Eem

Wat is het verschil tussen Speciaal Basis Onderwijs en Speciaal Onderwijs?

Als je als ouder te maken krijgt met een advies voor SBO en SO is het lang niet altijd duidelijk wat het verschil is tussen deze onderwijsvormen. SBO en SO lijkt als naam al erg op elkaar en roept alleen daardoor al vaak verwarring op. 

Wat is het verschil?

SBO is een afkorting van Speciaal Basis Onderwijs: op SBO scholen zijn de groepen kleiner (max 17 leerlingen) dan in het regulier onderwijs, waardoor er meer aandacht kan zijn voor de specifieke onderwijsbehoefte van de leerling. Daarnaast zijn er op de SBO scholen vaak meer deskundigen aanwezig; denk aan logopedie, fysiotherapie, maatschappelijk werk, waardoor kinderen onder schooltijd desgewenst therapie kunnen volgen. De lijn tussen de school en deskundige is kort, overleg is makkelijker te organiseren.

De reden waarom kinderen worden verwezen naar SBO kan heel divers zijn: leerproblemen, sociaal-emotionele problemen, gedragsproblemen. Heel vaak is er ook sprake van een combinatie van voornoemde ontwikkelingszorgen.


SBO scholen in onze regio:

SO daarentegen is juist erg gespecialiseerd op 1 terrein: denk bijvoorbeeld aan gedrag of zeer moeilijk lerende kinderen (ZML) . Ook op SO zijn deskundigen zoals logopedie, fysiotherapie en maatschappelijk werk aanwezig, maar daarbij is de hele school en het hele schoolsysteem gericht op gedrag of onderwijs aan zeer moeilijk lerende kinderen. De groepen zijn vaak nog iets kleiner dan in het SBO, waardoor de kinderen nog meer aandacht kunnen krijgen.


SO scholen met specialisme ZML in onze regio:


SO school met specialisme gedrag in onze regio:


Kinderen vanuit onze regio kunnen ook gebruik maken van scholen buiten de regio. Voor het specialisme gedrag zijn dat o.a.:


SO school met specialisme langdurig zieke kinderen:

 

SO school met specialisme lichamelijke beperkingen:

Er is in onze eigen regio geen gespecialiseerde school op deze 2 specialismen. Met een TLV (Toelaatbaarheidsverklaring) SBO of SO met een specialisme kunt u uw kind aanmelden op een van deze scholen (natuurlijk afhankelijk van het specialisme). Een TLV wordt afgegeven door het samenwerkingsverband. De (basis)school vraagt samen met u als ouder een TLV aan.

 

Naast voornoemde SO specialismes bestaan er nog 2 andere type SO scholen:

  1. SO voor slechtziende/blinde kinderen. Binnen onze regio woonachtige kinderen binnen deze doelgroep gaan vaak naar Bartimeus in Zeist.
  2. SO voor kinderen met taal/spraak problemen: Professor Groen school in Amersfoort.

 

Informatiepunt Passend Onderwijs voor Ouders

Toelating voor deze scholen gaat niet via samenwerkingsverband De Eem, deze scholen hebben eigen commissies die toetsen of een kind geplaatst kan worden. Wilt u meer weten over de procedure rond een TLV of over de diverse scholen, neem dan contact op met ons informatiepunt; zij kunnen u meer gedetailleerde informatie geven over deze scholen.

Mobiele versie afsluiten