Handelingsgericht werken

Iedere school wil graag weten wat de kinderen kunnen, wat ze nog niet kunnen en wat ze nodig hebben om zich te ontwikkelen. De scholen in onze regio werken handelingsgericht. Handelingsgericht werken (HGW) is een manier van werken om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en de kinderen beter te kunnen ondersteunen.

Daarbij zijn 7 punten belangrijk:

    • Wat heeft het kind nodig om onderwijsdoelen te behalen? Onderwijsbehoeftes noemen we dat.
    • Het gaat niet alleen om het kind, maar om het kind in deze groep, bij deze leerkracht, op deze school en van deze ouders.
    • De leerkracht doet ertoe!  De leerkracht werkt dagelijks met het kind en is belangrijk in de ontwikkeling van het kind.
    • Positieve aspecten zijn belangrijk: van het kind, de leerkracht, de school, de groep en de ouders. Deze positieve punten kan de school gebruiken om een goed plan te maken.
    • We werken samen: samenwerking tussen het kind, de leerkracht, de ouders en interne en externe begeleiders is noodzakelijk om een goed plan van aanpak te maken.
    • Het handelen is doelgericht; het team formuleert korte- en lange termijn doelen voor het leren, de werkhouding en het sociaal-emotioneel leren en evalueert deze in een cyclus van planmatig handelen
    • De werkwijze is systematisch, stapsgewijs en transparant: het is voor betrokken duidelijk hoe de school wil werken en waarom.


    De 4 fases van de HGW-cyclus

    Ouders en school hebben elkaar nodig om een kind succesvol te laten leren. Wanneer ze dat gezamenlijk handelingsgericht doen, dan volgen ze 4 verschillende stappen. De 4 fases van de HGW-cyclus:

    Waarnemen: Wat zie je bij de leerling? Het (opnieuw) observeren en in kaart brengen van de situatie. Wat gaat er goed en wat kan beter? Deze vraag stel je niet alleen aan de leerkracht, maar ook aan het kind en ook aan de ouders. Iedereen kijkt met een eigen bril naar de situatie.

    Begrijpen
    : Dan komt het moment dat je met elkaar aan tafel gaat zitten om inzicht te krijgen. Begrijpen we de situatie zoals die is? Je onderzoekt met elkaar welke mogelijke factoren een rol spelen. Welke rol spelen kind, ouders en leerkracht hierin.

    Plannen: Wanneer iedereen aan tafel het gevoel heeft de situatie voldoende te begrijpen, dan bespreek je met elkaar welke factoren er veranderd moeten worden; de doelen. En welke onderwijsbehoeften heeft het kind om die doelen te kunnen behalen? Vanuit de doelen van het kind kijk je ook welke ondersteuning ouders en de leerkracht nodig hebben. Zo kom je op doelen voor het kind, de ouders en de leerkracht (of school).

    Realiseren
    : Uiteindelijk gaat iedereen aan de slag en kom je na een afgesproken periode weer bij elkaar. Je kijkt dan eerst samen terug: is het plan uitgevoerd en welke effecten zien we? Wat heeft gewerkt en wat niet? Zijn we op weg naar het gestelde doel?

    Dan kijk je vooruit. Wat betekent dit voor de komende periode, wat leren we hieruit? Hebben we nieuwe inzichten gekregen, is er een andere aanpak nodig? Het kan ook dat de doelen voldoende zijn behaald en dat iedereen blijft doen wat werkt in de komende periode.

    HGW is een cyclische werkwijze. Na fase 4 (de uitvoering van het plan en de evaluatie) start weer fase 1 (waarnemen).

    Ontdek meer over Handelingsgericht werken
    Agenda
    10 december 2024

    Bekijk ook andere onderwerpen

    Taal: nieuwkomers
    Samenwerking met de zorg
    Poortwachter
    Naar school: jong kind, leerkracht op de fiets

    Gezocht: Onafhankelijke Voorzitter & Leden Raad van Toezicht

    Heb jij affiniteit voor onderwijs en leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Wil jij bijdragen aan een transparante en toekomstgerichte samenwerking?

    Ga naar de inhoud