Vrijstelling leerplicht

Kinderen in Nederland hebben recht op onderwijs en de plicht om naar school te gaan. Daarbij streven scholen en het samenwerkingsverband om ieder kind een passende onderwijsplek te geven, met extra ondersteuning en zorg als dat nodig is.

Beoordeling vrijstelling leerplicht

Kinderen in Nederland hebben recht op onderwijs en de plicht om naar school te gaan. Daarbij streven scholen en het samenwerkingsverband om ieder kind een passende onderwijsplek te geven, met extra ondersteuning en zorg als dat nodig is. In sommige gevallen is er binnen het huidige onderwijsaanbod (tijdelijk) geen mogelijkheid voor een kind om deel te nemen aan het onderwijs omdat het onderwijs niet tegemoet kan komen aan de onderwijs- en ondersteuningsbehoeften van een kind. Dan kan het nodig zijn om een vrijstelling van een schoolinschrijving aan te vragen op grond van de Leerplichtwet artikel 5 lid a.
Je doet een ‘aanvraag beoordeling vrijstelling leerplicht’ als je en deskundigen die betrokken zijn bij jouw kind, sterke aanwijzingen hebben dat onderwijs volgen op dit moment nog niet mogelijk is.

Uitgangspunt
Samen streven we ernaar om zo veel mogelijk kinderen de kans te geven onderwijs te volgen. Hierbij wordt zo veel mogelijk gekeken naar wat wél kan.

Aanvraag beoordeling vrijstelling leerplicht
Om na te gaan of een vrijstelling nodig is, wordt hier eerst naar gekeken door een team experts. Het team bestaat uit een onderwijsondersteuner van het samenwerkingsverband en een onafhankelijk aangestelde GGD jeugdarts. Op verzoek kunnen ouders of de betrokken wijkteammedewerker aansluiten. Samen kijken ze of er mogelijkheden zijn voor uw kind om (gedeeltelijk) onderwijs te volgen, of dat een vrijstelling van leerplicht nodig is.

 

Hoe doe je een ‘aanvraag beoordeling vrijstelling leerplicht’?

Eerste vrijstellingsaanvraag

1. Downloadt de formulieren ‘aanvraag beoordeling vrijstelling’ en ‘toestemmingsverklaringen’. Je vult beide formulieren volledig in. Vergeet niet jouw handtekening.

2. Als je de formulieren hebt ingevuld, stuur je deze beiden naar tom@swvdeeem.nl. Je krijgt dan een ontvangstbevestiging van het samenwerkingsverband.

3. Samenwerkingsverband de Eem en een onafhankelijk jeugdarts gaan na of er onderwijsmogelijkheden voor jouw kind zijn. Zij behandelen de aanvraag binnen 6 weken.
– Kan jouw kind toch onderwijs volgen, dan zorgt samenwerkingsverband ervoor dat jouw kind wordt toegelaten op een passende school. De onderwijsondersteuner van het samenwerkingsverband neemt contact met je op.
– Kan jouw kind (nog) geen onderwijs volgen, dan ontvang je van de jeugdarts een ‘sociaal medisch advies’.

4. Het ‘Sociaal Medisch Advies’ en de ingevulde ‘aanvraag beoordeling vrijstelling’ stuur je op naar leerplicht (van uw woongemeente). Je kan er ook voor kiezen dat de jeugdarts beide formulieren opstuurt naar leerplicht. Als je dat wil, kan je dit aankruisen op het formulier ‘toestemmingsverklaring’.

5. Leerplicht bevestigt de vrijstelling. Je krijgt altijd een brief van de leerplichtambtenaar met de bevestiging van de vrijstelling.

Herhaalbeoordeling
Wanneer: Als de huidige vrijstelling voor jouw kind verloopt en je een nieuwe aanvraag wil doen. Belangrijk! Als het om een jaarlijks terugkerende herhaalbeoordeling gaat, dan moet je de formulieren tussen 1 maart en 1 mei naar SWV de Eem (tom@swvdeeem.nl) sturen.

De verdere stappen zijn hetzelfde als hierboven beschreven. Het enige wat verschilt is dat je moet aangeven dat het om een jaarlijkse herhaalbeoordeling gaat (zie hieronder, tweede zin) en dat u de datum moet invullen van wanneer de huidige vrijstelling afloopt.


Vragen of hulp nodig?

Heb je vragen of hulp nodig bij deze procedure, neem dan contact op met de leerplichtambtenaar van jouw woongemeente.

Leerplicht Amersfoort
Antwoordnummer 972
3800 VB  Amersfoort
leerplicht@amersfoort.nl
14 033
www.amersfoort.nl

Leerplicht Baarn
Postbus 1003
3740 BA Baarn
035 548 1611
www.baarn.nl

Leerplicht Bunschoten
Antwoordnummer 72
3740 VB  Bunschoten-Spakenburg
leerplicht@bunschoten.nl
033 299 1437
www.bunschoten.nl

Leerplicht Leusden
Postbus 150
3830 AD  Leusden
leerplicht@leusden.nl
033 496 1611
www.leusden.nl

Leerplicht Soest
Postbus 2000
3760 CA  Soest
leerplicht@soest.nl
035 609 3411
www.soest.nl

Leerplicht Woudenberg
Antwoordnummer 3210
3900 XH  Woudenberg
leerplicht@dekleineschans.nl
085 066 9780
www.dekleineschans.nl

Bekijk ook andere onderwerpen

Zorgplicht
Scholen hebben zorgplicht*. Dit betekent dat zij moeten zorgen dat alle kinderen een passende pek krijgen ook, als extra zorg of ondersteuning nodig is. Daarom moeten scholen na schrifteijke aanmelding van een leerling binnen 6 tot 10 weken een passende plek bieden.
Wat betekenen hulp en ondersteuning op school?
Elke school geeft hulp aan kinderen die dat nodig hebben. Dat noem je de basisondersteuning. Wat de school precies voor basisondersteuning geeft, staat in het schoolondersteuningsprofiel (SOP). Het opstellen daarvan is verplicht.
Toelaatbaarheidsverklaring (TLV)​
Ouders kunnen zelf geen toelaatbaarheidsverklaring (TLV) aanvragen. Voor plaatsing op het speciaal basisonderwijs (SBO) of het speciaal onderwijs (SO) is een toelaatbaarheidsverklaring van het Samenwerkingsverband nodig.
Speciaal basisonderwijs (SBO) en speciaal onderwijs (SO)
Als de basis en extra ondersteuning op een regulier basisschool niet voldoende zijn, kan er een moment komen waarop duidelijk wordt dat een leerling zich beter kan ontwikkelen op het speciaal basisonderwijs (SBO) of het speciaal onderwijs (SO).
Ga naar de inhoud