Veelgestelde vragen voor scholen
SWV de Eem
Wat is een samenwerkingsverband?
SWV is de afkorting voor Samenwerkingsverband. Samenwerkingsverband (SWV) de Eem is een vereniging van totaal 32 samenwerkende schoolbesturen uit de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten-Spakenburg (Eemdijk), Leusden (Achterveld), Soest (Soesterberg) en Woudenberg. In totaal zijn er 131 scholen aangesloten bij SWV de Eem.
Welke scholen zitten in het samenwerkingsverband SWV de Eem?
SWV de Eem is een vereniging van samenwerkende schoolbesturen uit de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten-Spakenburg (Eemdijk), Leusden (Achterveld), Soest (Soesterberg) en Woudenberg. Dit verband omvat 32 schoolbesturen, 131 scholen en circa 28.000 leerlingen.
Deelnemende scholen
Protestant Christelijk
Openbaar
Islamitisch
Gereformeerd
Katholiek
Algemeen
Speciaal (basis) onderwijs
Interconfessioneel
Lees verder








Wat doet het samenwerkingsverband?
Het samenwerkingsverband is een netwerkorganisatie waarin alle scholen en schoolbesturen samenwerken om hun expertise en middelen zo effectief mogelijk in te zetten voor leerlingen die iets extra’s nodig hebben in het onderwijs. In het samenwerkingsverband werken we samen met ketenpartners. Onderwijsondersteuners zijn de uitvoerende vertegenwoordigers, die je op de scholen kan tegenkomen.
Wat kunnen scholen van de onderwijsondersteuner verwachten?
De onderwijsondersteuner denkt preventief mee in de school op casusniveau, daarnaast neemt de onderwijsondersteuner deel aan het Multi disciplinair Overleg en voert jaarlijks gesprekken met de school over het SOP.
Passend onderwijs
Wat is passend onderwijs?
Passend onderwijs heeft als doel: zorgen dat elk kind het onderwijs krijgt dat bij deze leerling past. En dan graag zo dicht mogelijk bij huis. Passend onderwijs wil daarom het liefst dat elke leerling, eventueel met extra ondersteuning, onderwijs kan volgen op een reguliere basisschool.
Natuurlijk blijft het speciaal (basis)onderwijs bestaan, maar als passend onderwijs goed werkt, hoeven daar minder leerlingen naartoe. Een ander belangrijk doel van passend onderwijs is: zorgen dat er geen leerlingen meer thuiszitten!
Moet een school alle kinderen aannemen die zich aanmelden?
Scholen hebben zorgplicht wanneer een ouder een schriftelijke aanmelding heeft gedaan bij de school.
Moeten scholen alles kunnen in het basisonderwijs?
Nee zeker niet, maar er zijn situaties waarbij een kind met een handicap of specifieke onderwijsbehoeften uitstekend binnen de reguliere basisschool onderwijs kan volgen.
Wanneer moet de school een ontwikkelingsperspectief (OPP) voor een leerling maken?
Scholen moeten verplicht een ontwikkelingsperspectief opstellen voor de volgende leerlingen:
- leerlingen in het speciaal onderwijs
- leerlingen in het speciaal basisonderwijs
- leerlingen die extra ondersteuning krijgen in het regulier basisonderwijs
Reguliere basisscholen hoeven geen ontwikkelingsperspectief op te stellen voor leerlingen die ondersteuning krijgen die valt onder het basisondersteuningsaanbod, zoals begeleiding bij dyslexie of kortdurende remedial teaching.
Wat wordt verstaan onder
Wat is de basisondersteuning in SWV de Eem?
SWV de Eem begeleidt de scholen om de basisondersteuning op orde te krijgen.
Wat is het schoolondersteuningsprofiel?
Alle schoolbesturen stellen samen met leraren en schoolleiding in het schoolondersteuningsprofiel (SOP) vast welke extra ondersteuning de school kan bieden, aanvullend op de basisondersteuning die alle scholen in het samenwerkingsverband bieden. Dit profiel borduurt voort op het ondersteuningsbeleid dat de school al heeft. De school plaatst (een samenvatting van) het profiel in de schoolgids of op de website, zodat iedereen weet welke extra ondersteuning de school wel en niet kan bieden.
Arrangeren
Wat is arrangeren en wat is een arrangement?
De extra ondersteuning aan een kind bieden we in de vorm van ‘arrangementen’. ‘Arrangeren’ is dus het proces waarin school, ouders en het ondersteuningsteam samen tot het meest passende onderwijsaanbod voor het kind proberen te komen. Bij elk arrangement denkt SWV de Eem met ouders en school mee.
Er zijn 4 soorten arrangementen:
- een intern arrangement: school kan zelf invulling geven aan het plan van aanpak.
- een intern arrangement met expertise: hierbij kan de school veel zelf, aangevuld met de inzet van een expert binnen de school.
- extern arrangement: hierbij komt iemand van buiten ín de klas ondersteunen, bijvoorbeeld een remedial teacher of een onderwijsassistent.
- een TLV-arrangement: SWV de Eem, school en ouders komen tot de conclusie dat een kind beter tot zijn recht komt op het Speciaal (Basis)Onderwijs en het SWV geeft een TLV af.
Toelaatbaarheidsverklaring
Hoe krijg ik een toelaatbaarheidsverklaring voor een leerling?
De onderwijsondersteuner begeleidt de vraag voor een toelaatbaarheidsverklaring. Deze wordt afgegeven door het multidisciplinair team van SWV de Eem.
Dyslexie
Wat is het verschil tussen een screening van de poortwachter en een screening op dyslexie die wij zelf als school of zorgorganisatie uitvoeren?
Een screening die een school zelf uitvoert, bijvoorbeeld de dyslexiescreeningstest, is een instrument dat gebruikt kan worden om te kijken of de lees- en spellingsproblemen van een kind mogelijk te maken hebben met dyslexie.
De poortwachter dyslexie voert een dergelijke screening niet uit. De poortwachter beoordeelt een dossier van een leerling om advies te geven over verder onderzoek naar dyslexie. De poortwachter controleert of er voldoende hulp geboden is op school, wat de leerontwikkeling van het kind is en of er mogelijk sprake is van andere factoren waardoor een leerling het lezen en/of spellen moeilijk onder de knie krijgt. Een screening die een school zelf uitvoert kan onderdeel zijn van het dossier dat de poortwachter leest.
Wat is de poortwachtersfunctie dyslexie?
Wanneer er sprake is van een vermoeden van EED, dan zal dit door school met ouders worden besproken. Ouders en school kunnen dan overgaan tot het indienen van een verzoek tot nader onderzoek. Voordat het onderzoek kan worden gedaan komt het dossier bij de poortwachter dyslexie SWV de Eem. Deze onafhankelijke orthopedagoog/psycholoog met kennis van dyslexie, screent het dossier. De poortwachter geeft advies over de toegang tot de vergoede zorg.
Wanneer verwijs ik leerlingen door naar de poortwachter?
Het dossier van de leerling kan doorgestuurd worden naar de gezondheidszorg wanneer de leerling tot de zwakste 10% behoort wat betreft lezen of wanneer er sprake is van; tot de zwakste 16% op lezen én de zwakste 10% op spelling behoort. Dit betekent concreet dat leerlingen met een E-score/V-(min)-score op lezen en leerlingen met een lage D-score/V-score op lezen én een E-score/V-(min)-score op spellen – mits vastgesteld op minimaal drie opeenvolgende meetmomenten en na aanbod van extra zorg/specifieke interventies (minimaal twee interventieperioden) – kunnen worden doorgestuurd naar de zorg.
Bij mijn kind is AD(H)D vastgesteld (of een andere diagnose gesteld). Nu lees ik dat dit co-morbiditeit heet. Betekent dit dat mijn kind niet in aanmerking kan komen voor vergoede zorg?
Een kind met dyslexie én ADHD of een andere diagnose kan in principe geen aanspraak maken op vergoede zorg zoals bedoeld in de vergoedingsregeling voor diagnostiek en behandeling van ernstige, enkelvoudige dyslexie. Er is geen sprake van enkelvoudige dyslexie, maar van co-morbiditeit.
In sommige gevallen kan hiervan worden afgeweken. In de richtlijn co-morbiditeit van het NKD, staat dat een kind welke een bijkomende stoornis heeft in aanmerking kan komen voor vergoeding als de andere stoornis niet (meer) belemmerend is voor dyslexieonderzoek.
Als de co-morbide stoornis wel belemmerend is voor dyslexieonderzoek en/of -behandeling, dan komt het kind in eerste instantie niet in aanmerking voor vergoeding en wordt geadviseerd eerst de co-morbide stoornis te laten behandelen. Het is de diagnosticus die beoordeelt of de bijkomende stoornis belemmerend is voor dyslexieonderzoek en -behandeling.
Als de co-morbide stoornis wel belemmerend is voor dyslexieonderzoek en/of -behandeling, dan komt het kind in eerste instantie niet in aanmerking voor vergoeding en wordt geadviseerd eerst de co-morbide stoornis te laten behandelen. Het is de diagnosticus die beoordeelt of de bijkomende stoornis belemmerend is voor dyslexieonderzoek en -behandeling.
Welke richtlijnen worden er door de poortwachter gehanteerd?
Alle behandelaren die zijn aangesloten bij het NKD (samenvoeging NKD en KD) werken volgens deze nieuwe richtlijn co-morbiditeit. De poortwachter werkt ook met deze nieuwe richtlijn. Meer weten? Kijk ook op www.nkd.nl of op http://www.dyslexiecentraal.nl
Waarom komen alleen leerlingen met Ernstige Enkelvoudige Dyslexie in aanmerking voor vergoeding?
De vergoedingsregeling richt zich op de leerlingen die de meeste hinder ondervinden van hun problemen met het lezen en/of spellen bij het volgen van onderwijs. Het gaat om leerlingen waarbij sprake is van een forse achterstand in de ontwikkeling van het lezen en/of spellen, maar waarbij ook gerichte, extra begeleiding op school onvoldoende verbetering oplevert. Deze groep van kinderen met een vermoeden van ernstige dyslexie is het meest gebaat bij diagnostiek en eventueel behandeling in de gezondheidszorg. Het is aan de diagnosticus om te bepalen of er sprake is van ‘ernstige’ dyslexie.
Ouders hebben een dossier voor hun kind aangemaakt, maar ik denk, als school, dat het bij dit kind niet om Ernstige Enkelvoudige dyslexie gaat. Wat moet ik doen?
Ga in gesprek met ouders en geef aan dat de school het verzoek heeft ontvangen via de poortwachter. Wordt na het gesprek samen besloten dat het dossier niet verder wordt ingevuld? Meldt dit dan via dyslexie@swvdeeem.nl. Wij kunnen het dossier dan sluiten en zullen het niet oppakken.
Ouders kunnen het dossier ook zelf verwijderen.
Vooraf overleg omdat er twijfel zijn? Voor vragen kunt u mailen naar: dyslexie@swvdeeem.nl
We verzoeken u in de mail het dossiernummer te vermelden.
Je kunt er ook voor kiezen de informatie aan te leveren en de overwegingen in een apart document bij te voegen. Het dossier volgt dan de normale route.
We verzoeken u in de mail het dossiernummer te vermelden.