Onderzoekstraject afgesloten
Mei 2022
In februari 2022 hebben we aangegeven dat het onderzoekstraject, zoals het oorspronkelijk bedacht was, gewijzigd werd. Op 7 april is een afsluitende bijeenkomst georganiseerd voor alle betrokken die deel hebben genomen aan één van de exploratieruimtes. Tijdens deze bijeenkomst is bijgaande notitie voorgelegd en geverifieerd bij de deelnemers. Er zijn waardevolle inzichten en uitspraken opgedaan in het traject, waar SWV de Eem de komende jaren haar beleidsontwikkeling mede op kan baseren.
Wil me meer lezen klik dan hier
Februari 2022
Helaas hebben we moeten besluiten om het onderzoekstraject zoals het oorspronkelijk bedacht was, te wijzigingen.
Als eerste willen we degene die betrokken zijn geweest enorm bedanken voor de tijd en aandacht die je aan het onderzoekstraject hebt willen besteden. Er zijn mooie onderwerpen besproken en waardevolle adviezen gegeven. Dank daarvoor!
Helaas heeft corona in de uitvoering gezorgd dat minder mensen hebben kunnen meedoen dan we hadden gehoopt. Ook hebben we gemerkt dat er door de impact van corona, de maatregelen en de uitval van leerkrachten, ib’ers, directeuren én leerlingen weinig ruimte is om te gaan experimenteren met andere manieren van werken, zoals in deze fase was bedacht. We willen natuurlijk geen dingen vragen die nu eigenlijk niet realistisch zijn.
Daarom hebben we met de onderzoekers samen opnieuw naar het onderzoek en de afronding daarvan gekeken. Dat betekent dat de derde ronde van de exploratieruimtes komt te vervallen (deze waren gepland voor medio maart). Een afsluitende bijeenkomst wordt gepland met alle deelnemers hierover hebben de desbetreffende deelnemers een mail ontvangen. Heb je wel meegedaan en geen mail ontvangen? Wil je dit dan doorgeven via: info@swvdeeem.nl
Samen onderzoeken van nieuwe wegen
Exploratieruimte: meer antwoorden vinden, om beter aan te sluiten.
Waarom? Binnen SWV de Eem willen we met direct betrokkenen in gesprek om samen te onderzoeken wat nodig is. Wat nodig is om in deze regio nog meer aan te sluiten bij wat leerlingen nodig hebben, wat groepen en scholen nodig hebben. Want, hoewel er veel goed gaat, blijkt ook dat het ook knap lastig kan zijn om altijd te zien wat elke leerling nodig heeft of is het niet eenvoudig dit ook te realiseren.
In dit praktijkonderzoek binnen SWV de Eem gaan we met leerlingen, ouders, leerkrachten, ib’ers, directeuren en onderwijsondersteuners op zoek naar andere en soms ook nieuwe antwoorden rondom vragen die spelen in de dagelijkse praktijk. Antwoorden die leerlingen, leerkrachten en scholen, maar ook ouders helpen bij de vraagstukken die zij ervaren. Deze inzichten gebruiken we ook voor het nieuwe ondersteuningsplan binnen SWV de Eem.
Wat? We organiseren een aantal bijeenkomsten waarin we samen op zoek gaan. We gaan langs de inhoud van het werk, met concrete vraagstukken aan de slag en verkennen situaties waar soms andere antwoorden nodig zijn. We gaan in gesprek over vragen als: Hoe creëren we de ruimte om andere antwoorden te kunnen vinden? Om met elkaar nieuwe wegen in te slaan? Andere mogelijkheden (weer) te zien?
Hoe? De bijeenkomsten kenmerken zich met woorden als: samen onderzoeken, verkennen, leren, uitproberen en exploreren. Vandaar de naam: ‘Exploratieruimte’. De bijeenkomsten kenmerken zich als volgt:
Bijeenkomst 1: Verdiepen
- Bijeenkomst 2: Duiden
- Bijeenkomst 3: Vertragen (komt te vervallen)
- Bijeenkomst 4: Verbinden: een bijeenkomst met de betrokkenen van alle exploratieruimte gezamenlijk.
We geven verschillende exploratieruimte vorm: voor ouders, leerkrachten, ib’ers en directeuren.
Een groep bestaat uit maximaal 15 personen. Deze groep komt 4 keer samen voor een bijeenkomst van maximaal 2 uur.