Dyslexie
De meeste kinderen kunnen gelukkig goed meekomen op school. Soms is er meer nodig voor een kind om tot lezen en/of spellen te komen. School heeft als taak goed lees- en spellingonderwijs te geven. Het is de verantwoordelijkheid van school om achterstanden te signalen, extra hulp in te zetten en dit met ouders te bespreken. Als ondanks intensief oefenen weinig tot geen vooruitgang geboekt wordt, kan er sprake zijn van dyslexie.
Met dyslexie wordt het volgende bedoeld: “Een hardnekkig probleem met het aanleren en het accuraat en/of vlot toepassen van het lezen en/of spellen op woordniveau.” (Stichting Dyslexie Nederland, 2016).
Dyslexie kan worden vastgesteld als er sprake is van een ernstige en hardnekkige uitval op woordlezen en/of spellen en die niet op een andere manier verklaard kan worden. Let op er is een verschil tussen dyslexie en ernstige dyslexie (ED). Leerlingen met ernstige dyslexie komen in aanmerking voor de vergoede dyslexiezorg. Bij de vergoede dyslexiezorg moet een leerling voldoen aan een aantal criteria. De poortwachters van SWV de Eem kijken of een leerling voldoet aan de criteria van de vergoede dyslexiezorg en geven advies of een leerling in aanmerking komt voor een vergoed onderzoek of vergoede behandeling.
Meer weten? Bekijk hier de PDF ‘Leesproblemen en dyslexie’.