Informatie van de poortwachter
Hier vind je de meest actuele informatie van de poortwachter.
- Voor ED trajecten geldt:
Zoals in de nieuwsbrief van mei al genoemd is, gaat de screening voor ernstige enkelvoudige dyslexie er niet heel anders uitzien na deze periode van thuisonderwijs. Wel wil de poortwachter extra meekijken bij dossiers waar twijfel is over de geboden hulp in deze periode van thuisonderwijs. Om in aanmerking te kunnen komen voor een vergoed onderzoek blijft het noodzakelijk om 3 achtereen volgende, genormeerde meetmomenten te kunnen tonen.
Dit betekent dat wij alle scholen sterk adviseren om bij leerlingen waarbij een vermoeden is van ED, de DMT, AVI en cito spelling af te nemen in juni 2020.
- De poortwachter dyslexie, een workshop van leesonderwijs naar dyslexiebehandeling, klik hier voor de informatie die gegeven is tijdens de ib-directieochtend van 12 maart jl.
Het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie (NKD) heeft 3 nieuwe handreikingen namelijk:
- Leidraad vergoedingsregeling dyslexie: van onderwijs naar zorg De ‘Leidraad vergoedingsregeling dyslexie’ beschrijft het proces dat doorlopen wordt. Van lees- en spellingsproblemen, naar een vermoeden van ernstige dyslexie (ED) tot diagnostiek en behandeling
- Handreiking voor de invulling van ondersteuningsniveau 2 en 3 In de ‘Handreiking voor de invulling van ondersteuningsniveau 2 en 3’ wordt een concrete uitwerking gegeven van de manier waarop de begeleiding op ondersteuningsniveau 2 en 3 moet worden vormgegeven.
De twee documenten samen kunnen de school helpen om het proces van signalering naar diagnostiek inhoudelijk, organisatorisch en praktisch vorm te geven en te verantwoorden.
- Leerlingdossier dyslexie Én als er dan een vermoeden van ED is dan kan het leerlingdossier dyslexie worden gebruikt om alle informatie te bundelen ten behoefte van de diagnostiek. De PDF versie van deze vragenlijst lijkt inhoudelijk op de online omgeving van de poortwachter en kan door scholen worden gebruikt ter informatie. Het daadwerkelijk invullen van het dossier gebeurd in de online omgeving van de poortwachter op https://dyslexie.swvdeeem.nl
Poortwachters dyslexie, wat doen zij nu precies?
Wachter bij welke poort?
De poortwachters zijn het aanspreekpunt voor de dyslexie vergoede zorg. Zij schrijven naar aanleiding van binnengekomen informatie van ouders en school een adviesbrief. Dit advies kan positief of negatief zijn. Een positief advies wil zeggen dat wij een ED (Ernstige Dyslexie)-onderzoek volgens de vergoede zorg adviseren bij een door ouders gekozen zorgaanbieder. Wij verlenen echter niet het recht op begeleiding. Deze taak ligt bij de betreffende zorgaanbieder in samenspraak met de gemeente.
Bij een negatief advies geven wij aan wat wij nodig achten voor verdere begeleiding van de leerling. Wij zullen dit duidelijk en uitgebreid proberen weer te geven. Voor meer informatie over een gegeven negatief advies is de onderwijsondersteuner van het samenwerkingsverband het aanspreekpunt voor scholen. Vraag op uw school na bij wie u het beste terecht kunt!
Handelingsplan – wie is Henk?
Bij het opstellen van een adviesbrief hanteren wij de criteria van het NKD (Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie). Wij verwijzen scholen naar de (vernieuwde) handreiking met richtlijnen van het NKD waar bijv. een handelingsplan aan moet voldoen. Zo kan het voorkomen dat erin staat “Henk biedt de begeleiding aan XX”. We zien dan graag toegelicht wat de functie van Henk is, onder welke supervisie hij eventueel werkt, hoeveel tijd (per keer) de begeleiding plaatsvindt en hoe deze wordt vormgegeven. Hoe concreter een handelingsplan is uitgewerkt, hoe soepeler en sneller het proces tot advies verloopt. Voor de handreiking van het NKD verwijzen wij u naar de volgende link
Klik hier om terug te gaan naar de pagina Dyslexie.